Адаптивні стратегії спеціалізованих океанічних екосистем у екстремальних гідрохімічних умовах - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна (My University, 2025)
У статті аналізуються вузькоспеціалізовані екосистеми Світового океану, сформовані в екстремальних умовах, які відіграють ключову роль у глобальних біогеохімічних процесах. Їхні адаптації до надвисокого тиску, низького вмісту або відсутнього кисню, підвищеної солоності та обмеженої доступності органічної речовини забезпечують ефективне використання нестандартних джерел енергії, стійкість до фізико-хімічних коливань і підтримання структурно-функціональної цілісності. До таких екосистем належать глибоководні гідротермальні джерела, коралові рифи, холодноводні коралові утворення, мангрові зарості та саргасові угруповання, кожна з яких демонструє численні морфологічні, фізіологічні та поведінкові пристосування. Незважаючи на часткову охорону, сучасні зміни клімату, природні процеси та антропогенний вплив зумовлюють необхідність системного вивчення адаптивних властивостей цих екосистем, розуміння яких є важливим для збереження біорізноманіття, підтримки стійкості океанічних екосистем і розвитку прикладних досліджень у біотехнологіях та управлінні природними ресурсами.
Keywords: океанічні екосистеми; адаптивні стратегії; екстремальні середовища; морські природоохоронні території; мангрові зарості; коралові рифи; саргасові угруповання; глибоководні гідротерми; гідрохімічні параметри; Світовий океан; 574.5:577.4:551.46