Обліково-аналітичне забезпечення процесу соціальної відповідальності менеджменту - Дмитрук, Іванна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню теоретичних і практичних основ обліково-аналітичного забезпечення процесу соціальної відповідальності та розробці рекомендацій щодо його вдосконалення. У результаті ґрунтовного аналізу фундаментальних та вузькоспеціалізованих праць вітчизняних вчених виокремлено підходи до визначення обліково-аналітичного забезпечення соціально-відповідальної діяльності, на їх основі розроблено авторське тлумачення поняття. Розкрито зміст соціальної відповідальності в діяльності підприємств. Виокремлено форми нефінансових звітів та їх аспекти. Досліджено світові тенденції розвитку соціальної відповідальності підприємств, зокрема в хімічній промисловості України. Здійснено аналіз основних показників господарської діяльності досліджуваного підприємства. Проаналізовано показники платоспроможності та їх динаміку. Здійснено аналіз ділової активності. Розглянуто основні виклики та проблеми реалізації обліку соціальної відповідальності. Розроблено структуру нефінансового звіту для досліджуваного підприємства. Проведено SWOT-аналіз та PEST-аналіз для визначення конкурентних переваг досліджуваного підприємства. У роботі покращено методичні рекомендації щодо обліково-аналітичного забезпечення соціально-відповідального менеджменту. Магістерська робота складається зі вступу, має три розділи «Теоретико-методичні засади облікового забезпечення соціально-відповідальної діяльності підприємств», «Аналіз тенденцій розвитку соціально-відповідального менеджменту»» та «Методичні рекомендації оптимізації обліково-аналітичного забезпечення соціальної відповідальності підприємств» із загальним висновком. В процесі написання магістерської роботи опрацьовано 49 наукових джерел. В додатках міститься фінансова звітність досліджуваного підприємства. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні оптимізації методів обліку та звітування в сфері соціальної відповідальності підприємств. Практичне значення полягає у розробці методичних рекомендацій процесу нефінансового звітування. Рекомендований алгоритм може стати покроковим керівництвом у процесі впровадження соціальної звітності на підприємстві.
Keywords: соціальна відповідальність; нефінансова звітність; соціальний облік; обліково-аналітичне забезпечення; звітність