Специфіка лексико-граматичних моделей мікротеми «автор книги» в сучасних історичних рецензіях - Левчук, Ірина; Levchuk, Iryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто специфіку лексико-граматичних моделей однієї з основних мікротем рецензії – «автор книги». З’ясовано, що ця мікротема вирізняється великою кількістю мотивів та їхнім варіюванням у структурі науково- публіцистичного тексту. Вирізнено такі її стрижневі складники, як: а) подання відомостей про автора праці; б) висловлення рецензентом свого ставлення до нього, тобто оцінні характеристики автора (обізнаність його з предметом дослідження, вміння та наукові здобутки автора рецензованої книги, критичні зауваження та побажання тощо). Проаналізовано основні компоненти характеристики особи автора, зосереджено увагу на мотиві «критики автора». This article deals with the peculiarities of lexical and grammatical models of one of the main micro topics of the edition notice abstract, «book’s author». It has been defined that this micro topic differs by a large number of motives and their modification within the structure of publicistic and scientific style. The following main constituents of the micro topic have been distinguished: a) the data about the author of a particular paper; b) a reviewer’s attitude towards a definite author (his evaluative characteristics, his level of knowledge concerning the topic, skills and scientific achievements, critical remarks and suggestions. The main components of the characteristics of author’s personality have been analyzed. Extensive attention has been paid to the motive of «author’s criticism».
Peculiarities of Lexical and Grammatical Models of the Micro Topic «Book’s Author» in Modern Historical Edition Notice Abstract
Keywords: журнальна рецензія; сучасна історична рецензія; оцінна інформація; мікротема «автор книги»; лексико-граматична модель; magazine edition notice abstract; modern edition notice abstract; evaluative information; micro topic «book’s author»; lexical and grammatical model