Історія вивчення адвентивної фракції флори Волинської височини - Стасюк, Марія; Лико, Сергій; Stasiuk, Mariya; Lyko, Sergii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У флорі України зараз немає жодного флорокомплексу, у якому б не брали участь адвентивні рослини. Інвазійні адвентивні рослини вкорінюються навіть у деревно-чагарникових ценозах, які мають найбільш стійку структуру. Упродовж усієї історії дослідження рослинного світу Волинської височини спеціального вивчення видового складу, поширення адвентивних рослин, їхніх еколого-ценотичних умов зростання, структури популяцій не проводили. Проте в працях деяких науковців наведено фрагментарні відомості про видовий склад рослин окремих міст і їхніх околиць, які представлені в загальних флористичних зведеннях. У статті досліджено перші відомості про флору Волинської височини, наведені на початку ХІХ ст. в роботах B. Г. Бессера, Фогеля, Й. Юндзіла, В. С. Доктуровського. Проте вчені не вказували конкретних місцезнаходжень більшості видів. Окремі види адвентивних рослин у межах території Волинської височини описано в працях ботаніків із другої половини ХІХ ст.: О. С. Роговича, В. В. Монтрезора, Й. К. Пачоського, І. Ф. Шмальгаузена, М. А. Троїцького, Й. Панека, С. Мацко, А. І. Барбарича. Однак у цих роботах адвентивні рослини в окрему групу не виділено. All of Ukrainian floral complexes nowadays have alien plants in their structure. Invasive alien plants root even in trees and shrubs cenosis which have the most stable structure. Special study of the species, the spread of alien plants, their ecological-coenotic conditions of growth and structures of population were not implemented throughout all history of flora investigation in Volyn Upland. However, works of some researchers contain fragmentary information on species composition of individual cities and their suburbs, which are presented in general floristic summaries. This article researches the first information about flora of Volyn Upland which was mentioned in the works of B. H. Besser, Vogel, J. Yundzila and B. S. Dokturovskiy in the beginning of the 19th century. However, the authors did not point out to specific location of most species. Some species of alien plants within the territory of Volyn Upland were described in works of botanists from the second half of the 19th century: O. S. Rogovich, V. V. Montrezor, J. K. Pachoskiy, I. F. Shmalgauzen, M. A. Troitskiy, J. Panek, S. Matsko, A. I. Barbarych. However, the alien plants were not selected into the separate group in those works.
The History of Study of the Alien Flora Fraction of Volyn Upland
Keywords: адвентивна фракція флори; історія вивчення; Волинська височина; adventive fraction of flora; history of flora investigation; Volyn Upland