Who has the power to solve a breach of commercial contract – European Union, Ukraine or Russia? - Yatsyshyn, Mykhailo M.; Raffier, V.; Яцишин, Михайло Михайлович; Раффьє, В. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
With the increasing of globalization, more and more contracts are concluded between companies from different countries. So, in this situation, and increases the number of breaches of contracts. This trend was the reason for writing this article, which aims to find out whose powers allow settling disputes related to the breaches of contracts, and the extent to which such disputes can be resolved. In preparation was analyzed the experience of Ukraine, Russia and the European Union, in particular the United Kingdom (common law) and France (Civil law). It was found that an important role is played by the parties to the dispute, but it also depends on the phase of the process. Also, important external key figures are a judge or arbitrator. The powers of each of the parties depend on local laws, as well as the accepted agreement. Therefore, breach of the contract is one of the major challenges that may face the contracting parties. To further investigate the interesting question of which party receives benefits based on the law of any country included in the study. З поширенням процесу глобалізації все більше контрактів укладається між компаніями з різних країн. Відповідно, у ситуації, що склалася, збільшується і кількість випадків порушення та розірвання контрактів. Така тенденція послужила причиною написання цієї статті, мета якої з’ясувати, чиї повноваження дозволяють вирішувати спори, пов’язані з розірванням подібних контрактів, і до якої міри такі суперечки можуть бути вирішені. У ході підготовки було проаналізовано досвід України, Росії та країн Європейського Союзу, зокрема Великобританії (загальне право) та Франції (романо-германська правова сім’я). Було встановлено, що важлива роль відведена сторонам спору, але вона залежить і від фази процесу. Також важливими зовнішніми ключовими фігурами є суддя чи арбітр. Повноваження кожної зі сторін залежать від місцевого законодавства, а також прийнятої угоди. Тому порушення і розірвання договору є однією з основних проблем, з якою можуть зіткнутися сторони договору. Для подальшого дослідження цікавим є питання про те, яка зі сторін отримує переваги, опираючись на законодавство тієї чи іншої країни, включеної в дане дослідження.
Кому належать повноваження вирішувати спори, пов’язані із порушенням комерційного контракту – Європейському Союзу, Україні чи Росії?
Keywords: breach of contract; judge; arbitrator; international commercial contract; power; порушення/розірвання контракту; суддя; арбітр; міжнародний комерційний контракт; повноваження