Дієслівні граматичні категорії в дослідженнях І. Р. Вихованця - Гандзюк, Олександра; Handziuk, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У роботі йдеться про дієслівні граматичні категорії в дослідженнях Івана Романовича Вихованця. Усі дієслівні категорії поділено на два види. До власне-дієслівних категорій належать дієслівні категорії часу, способу, виду, стану, перехідності/неперехідності. До невласне-дієслівних категорій зараховано дієслівні категорії особи, числа й роду. І. Р. Вихованець дослідив дієслівні категорії у світлі функційної морфології. Він по-новому проаналізував власне-дієслівні категорії часу, способу та виду. І. Р. Вихованець вказав на наявність в українській мові двох способів дієслова. Учений визначив, що майбутній час дієслова перебуває на межі часу та способу. Лінгвіст по-іншому, ніж у традиційній граматиці, прокваліфікував категорії перехідності та неперехідності і стану дієслова. І. Р. Вихованець висловив своє бачення невласне-дієслівних категорій особи, числа й роду. Лінгвіст показав, що категорія числа тісно поєднана з категорією особи. Учений назвав граматичну категорію роду дієслова найбільш периферійною. The article deals with the verbal grammatical categories in the studies of I.R. Vykhovanets. All verbal categories can be divided in the two types. The privative verbal categories consists of the categories of the tense, aspect, mood, voice, transition/intransition. The non-privative verbal categories consists of the categories of the person, number and gender. I. R. Vykhovanеts explores the pheno-menon of the verbal categories in the functional morphology. He expresses new opinion about the privative verbal categories of the tense, mood and aspect. I. R. Vy-khovanеts explains that in the Ukrainian languages are four moods of the verbs. The scientist identifies that future tense of the verb is situated between tense and mood. The linguist makes another then in the traditional grammar explication of the cate-gories of the transition/intransition and voice of the verb. I. R. Vykhovanеts shows own imagines non-privative categories of the person, number and gender. The linguist sees the close connective between category of the person and category of the number. The scientist says that category of the gender is the most peripheral in the verb system.
The Verbal Grammar Categories in the Research of the I. R. Vykhovanets
Keywords: категорія часу; категорія способу; категорія виду; категорія стану; категорія перехідності/неперехідності; категорія особи; категорія числа; категорія роду; category of the tense; category of the mood; category of the aspect; category of the voice; category of the transition/ intransition; category of the person; category of the number; category of the gender