Галогенциклизация замещенных 2-(алкенилтио)пиримидин-6-онов - Сливка, Наталія Юріївна; Геваза, Юрій Іванович; Станінець, Василь Іванович; Slyvka, Nataliia Yu.; Hevaza, Yurii I.; Staninets, Vasyl I. (Латвийский институт органического синтеза, 2004)
Бромування та йодування 2-(алкенілтіо)піримідин-6-онів відбувається селективно й приводить до утворення відповідних солей 7-оксо-2,3-дигідротіазолопіримідинію або 8-оксо-3,4-дигідро-2Н-піримідотіазинію. Селективність реакції контролюється природою алкенільного замісника біля атома сірки та основністю атомів N(1) і N(3) піримідинового цикла. Швидкість реакції йодування зростає зі збільшенням основності атома N(3).
Keywords: алілтіопіримідин; піримідотіазин; тіазолінопіримідин; бромування; йодування; гетероциклізація