Філософсько-правові універсалії державотворення в концепціях українських і зарубіжних мислителів ХІХ–ХХ ст. - Ісаєнко, Максим; Іsaienko, Maksim (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
В епоху відродження української державності ми спостерігаємо і беремо участь в процесах становлення громадянського суспільства, яке є основою демокра¬тического і соціального державного устрою. Тому необхідно актуалізувати в сучасному соціально-гуманітарному і соціально-правовому дискурсі спадщину засновників сучасної філософії права і теорії держави. У книзі Гегеля "Філософія права" зосереджені усі базові константи, які визначили філософію не лише теорії права і держави європейських країн XIX, - XXI вв., але і багато в чому загальну філософію нової Європи. Ідея права, яка і є свобода, за задумом і виконанню Гегеля, розгортається у світ права, і сфера об'єктивного духу з'являється як ідеальна правова дійсність - об'єктивування форм права і свободи. Суттю ідеї права є ідея свободи. Гегель бачить свободу як константу, без якої неможливий будь-який громадський і державний процес. Так само стверджує український академік В.Вернадський про те, що свобода думки є основа всього. Це було органічно властивим українським республіканським формам соціально-державного управління, починаючи від часів віче до часів козацьких республік. Слід зробити висновок, що вітчизняний учений прямо продовжує в теорії сукупність політично значимих концептуальних положень, витікаючих з гегелівського застосування діалектики у сфері політики. Необхідність розробки теорети¬ческих і методологічних основ будівництва нової української держави на принципах свободи особи, повагу закону і національного суверенітету і територіальної цілісності затверджує митрополит Андрій Шептицький. З його міркувань виходить виведення: духовна діяльність української інтелектуальної еліти повинна постійно спрямовуватися до однієї спільної мети - допомоги в роботі усім верствам суспільства для побудови справедливої Української держави, грунтованої на Христовому законі. Саме свобода визначає рух різних людських спрямувань
Philosophical and Legal Concept of the State in the Works of Ukrainian and Foreign Thinkers of the XIX–XX Centuries
Keywords: державотворення; універсалії; духовні засади; філософія права; state-building; universals; spiritual foundation; the philosophy of law