Зелена економіка на засадах соціальної відповідальності: синергетичний ефект та перспективи розвитку - Шматковська, Тетяна Олександрівна (НРЗВО «Кам’янець-Подільський державний інститут», 2025)
Перспективи розвитку зеленої економіки в контексті соціальної відповідальності визначаються можливістю впровадження ефективних регуляторних механізмів, підтримкою екологічних ініціатив з боку держави та міжнародних організацій, а також активним залученням бізнесу та громадянського суспільства до процесу сталого розвитку. Інноваційні технології, зокрема цифровізація та штучний інтелект, відкривають нові можливості для оптимізації ресурсокористування та створення екологічно чистих виробничих процесів. Вважаємо, що комплексний підхід, який поєднує економічні стимули, правове регулювання, технологічні інновації та соціальні ініціативи, сприяє створенню економіки майбутнього, орієнтованої на екологічну рівновагу та соціальну справедливість. Інтеграція зеленої економіки у всі сфери суспільного життя сприятиме не лише збереженню природних ресурсів, а й підвищенню якості життя майбутніх поколінь.
Keywords: зелена економіка; соціальна відповідальність; синергетичний ефект; концепція зеленої економіки; сталий розвиток; inclusive development; sustainable development; соціальна економіка