Лісові ландшафти Рівненської області: конструктивногеографічний аналіз та геоекологічні засади оптимізації - Стельмах, Валентина Юріївна; Мельнійчук, Михайло Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
У монографії удосконалено та доповнено теоретико-методологічні засади дослідження лісових ландшафтів та обґрунтовано схему їх конструктивно-географічного дослідження. Проаналізовані різні підходи до розуміння сутності лісу, вивчені проблеми типології та класифікації лісових ландшафтів. Схарактеризовано масштаби та тенденції зміни заліснення території області за 100-річний період. Досліджено сучасний стан лісів області, їх видову структуру, розподіл за класами віку і бонітету, деревну продуктивність та повноту насаджень. Здійснено лісотипологічну характеристику лісів області та виділено лісові ландшафтні місцевості Полісся. Проаналізовано господарську діяльність та основні напрямки лісовідновлення. У монографії проведено аналіз антропогенного впливу на лісові ландшафти області та його наслідки. Обґрунтовано основні напрями оптимізації, екологізації та раціонального використання лісових ландшафтів Рівненщини. Для фахівців у галузі конструктивної географії, ландшафтознавства, лісового господарства, викладачів, аспірантів і студентів географічних факультетів, а також усіх, хто цікавиться дослідженням лісових ландшафтів.
Keywords: ліс; лісовий ландшафт; тип лісу; деревостан; заліснення; лісовий фонд; видовий склад; вікова структура; клас бонітету; повнота; лісокористування; лісовідновлення; 911.5:630*1(477.81)(043.5)