Jednostka a dobra praktyka w administracji - Jasiuk, E.; Ясюк, Е.; Walczak, D.; Вальчак, Д.; Mereć, D.; Мерец, Д. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2018)
Artykuł proponuje nowe podejście do koncepcji tak zwanego «dobrego zarządzania». Świat się zmienia, migracja ma swobodny przepływ ludzi, kapitału, towarów i usług, co wymaga podawania postawy, która jest oparta na zasadach Ŝyczliwośći do obywateli UE. Człowiek jako podmiot prawa ma nie tylko obowiązki ale takŜe prawa. Trzeba go traktować z szacunkiem, z tolerancją. Pomimo obowiązkowej funkcji prawa administracyjnego, jego dyskurs powinien odzwierciedlać stanowisko, które zmusi administrację do utrzymania obywatela w centrum uwagi w procesie decyzyjnym. Administracja powinna składać się z wykwalifikowanych i pomocnych pracowników, których działania mają słuŜyć obywatelowi. У статті пропонується новий підхід до поняття так-званого «доброго управління». Змінюється світ, вільна міграція складається з потоку людей, капіталу, товарів і послуг, що вимагає від адміністрації такого ставлення, яке будується на принципах доброзичливості до громадянина Європейського Союзу. Людина як суб'єкт права має не тільки обов'язки, а й права. До неї необхідно ставитися шанобливо, з повагою, толерантно. Незважаючи на владну функцію адміністративного права, в його дискурсі має бути відображена позиція, що змусить адміністрацію тримати громадянина в центрі уваги в процесі прийняття рішень. Адміністрація повинна складатися з кваліфікованих і чуйних службовців, чия діяльність спрямована на служіння громадянину.
Індивідум і належна практика державного управління
Keywords: administracja publiczna; Unia Europejska; prawa człowieka; samorząd lokalny; Europejska Konwencja Praw Człowieka; Europejski Kodeks Dobrej Praktyki Administracyjnej; державне управління; Європейський Союз; права людини; місцеве самоврядування; Європейська конвенція з прав людини; Європейський кодекс доброзичливої адміністративної поведінки