Соціальна адаптація людей похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування - Фоменко, Тетяна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета дослідження: розробити певні заходи та надати практичні рекомендації щодо вдосконалення процесів соціальної адаптації людей похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування. Об’єкт дослідження: соціальна адаптація людей похилого віку. Предмет дослідження: зміст, форми, методи, особливості та заходи соціальної адаптації людей похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування. У роботі окреслено соціальні і психологічні характеристики людей похилого віку; розкрито поняття «соціальна адаптація людей похилого віку» та її основні вектори; визначено сутність і зміст соціальної адаптації людей похилого віку як соціальної послуги; з’ясовано особливості організації процесів соціальної адаптації людей похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування; проаналізовано досвід дислокованого до м. Рівне Рівненської області Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Біловодської селищної ради Луганської області щодо соціальної адаптації осіб похилого віку. Розроблено арттерапевтичне заняття для людей похилого віку зі статусом внутрішньо переміщеної особи, спрямоване на їх адаптацію, покращення самопочуття, а також розвиток соціальних зв’язків в середині групи. Зазначено, що таке заняття можна розглядати як перший крок для емоційного зцілення, підвищення впевненості та прийняття нового життєвого етапу людьми похилого віку, допомоги учасникам знайти підтримку один в одному. Надано практичні рекомендації, які сприятимуть вдосконаленню процесів соціальної адаптації людей похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування.
Keywords: соціальна робота; соціальна адаптація; особа похилого віку