Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр - Вічалковська, Наталія Калинівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр є вибірковою дисципліною підготовки фахівців за спеціальністю «Психологія» за освітнім ступенем «Бакалавр». Програма курсу «Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр» спрямована на ознайомлення студентів з новітніми психотерапевтичними технологіями, спрямованими на реабілітацію всіх груп населення, різні форми творчої діяльності, що мають психотерапевтичне та психопрофілактичне значення. Привабливість цього курсу полягає в тому, що в результаті засвоєння навчальної дисципліни студенти мають знати що: Арт-терапія виконує багато різних функцій: - полегшує контакт з лікарем, психологом, психотерапевтом; - дає розуміння і вихід неусвідомлених почуттів; - сприяє діагностиці завдяки інтерпретації змісту і стиля творчості; - як засіб спілкування терапевта з пацієнтом на символічному рівні; - розвиває почуття прекрасного, художні здібності і внутрішній контроль; - сприяє концентрації уваги на почуттях і їх сублімації. В курсі «Арт-терапевтична реабілітація та експериментально-психологічний театр» представлені методи та методики роботи з власною методологією та різноманітним високо диференційованим інструментарієм, окреслено можливості і перспективи розвитку арт-терапевтичної практики та властивого арт-терапії бачення людини і світу.
Keywords: арт-терапевтична реабілітація; експериментально-психологічний театр; психотерапевтична ерудиція; терапевтичний потенціал; зображувальне мистецтво