Продромус синтаксонів Scheuchzerio palustris – Caricetea fuscae фітостроми торфових боліт - Коніщук, В. В.; Konishchuk, V. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У результаті досліджень, аналізу літератури наведено перелік синтаксонів рослинності торфових боліт України класу рослинності: Scheuchzerio palustris – Caricetea fuscae. Представлено стислу характеристику місцезростань, поширення. Визначено синфітосозологічний статус за Директивою 92/43 ЕЕС. Наведено види рослин Червоної книги України (Carex davalliana Smith, C. dioica L., Epipactis palustris (L.) Crantz, Liparis loeselii (L.) Rich., Malaxis monophyllos (L.) Sw., Orchis palustris Jacq., Pinguicula bicolor Woloszcz., P. vulgaris L., Tofieldia calyculata (L.) Wahlenb., Scorpidium scorpioides (Hedw.) Limpr.), а також фітоугруповання, які охороня- ються згідно із Зеленою книгою: Betuleta humilis, Сaricetа davallianae, Caricetа paniculatae, Cariceto (rostratae et limosae) – Sphagneta (cuspidati), Caricetum (rostratae et limosae) sphagnosum (S. cuspidatum), Caricetum (lasiocarpae) scheuchzerioso (palustris) – sphagnosum (S. cuspidatum), Cladieta marisci, Scheuchzerietо (palustris)– Sphagneta, Scheuchzerieto – Sphagneta (cuspidati), Schoenetо (ferruginei) – Hypneta. As the result of investigations and the analysis of the literatures on the list of peat mire of Ukraine of syntaxa Scheuchzerio palustris – Caricetea fuscae is represented. Short of characteristic of habitats, distribution given. Their synphytosozological status is determined of COUNCIL DIRECTIVE 92/43/EEC. It is specified rare species plants of the Red Data Book of Ukraine (Carex davalliana Smith, C. dioica L., Epipactis palustris (L.) Crantz, Liparis loeselii (L.) Rich., Malaxis monophyllos (L.) Sw., Orchis palustris Jacq., Pinguicula bicolor Woloszcz., P. vulgaris L., Tofieldia calyculata (L.) Wahlenb., Scorpidium scorpioides (Hedw.) Limpr.), as well as protected phytoassociations of the Green Data Book: Betuleta humilis, Сaricetа davallianae, Caricetа paniculatae, Cariceto (rostratae et limosae)– Sphagneta (cuspidati), Caricetum (rostratae et limosae) sphagnosum (S. cuspidatum), Caricetum (lasiocarpae) scheuchzerioso (palustris) – sphagnosum (S. cuspidatum), Cladieta marisci, Schoenetо (ferruginei) – Hypneta, Scheuchzerietо (palustris) – Sphagneta, Scheuchzerieto–Sphagneta (cuspidati), Schoenetо (ferruginei) – Hypneta.
Prodromus of Syntaxon Scheuchzerio Palustris – Caricetea Fuscae of Phytostrome of Peat Mire
Роботу виконано на базі Інституту агроекології і природокористування НААНУ
Keywords: торфове болото; продромус Scheuchzerio palustris – Caricetea fuscae; клас; порядок; союз; асоціація; екотоп; peat mire; prodromus; Scheuchzerio palustris – Caricetea fuscae; klass; order; union; asotiation; habitat