Дії, спрямовані на відсіч та стримування збройної агресії Російської Федерації, у контексті природного права на необхідну оборону - Кваша, Оксана Олександрівна; Андрусяк, Ганна Миколаївна (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2022)
У статті обґрунтовано зміни до ч. 1 ст. 36 КК України. Відповідно до правил законодавчої техніки обґрунтована необхідність перенесення новели, передбаченої у ст. 43-1 КК України, після максимально наближеної до неї за змістом ст. 36 із присвоєнням номера 36-1. Доцільно виключити згадку про РФ із цієї статті. У контексті природності права особи на необхідну оборону такий її специфічний прояв (вид), як «захист Вітчизни» слід визначати як вольове і свідоме діяння людини, що детерміновано необхідністю відсічі та стримування збройної агресії будь-якої країни, іншими соціально-позитивними мотивами і цілями, а також природними (інстинктивними) реакціями людини.
Keywords: агресія; природне право; захист Вітчизни; збройна агресія Російської Федерації; необхідна оборона; національна безпека; 343.228+343.32