Психологічні особливості побудови стосунків при психопатії - Трофімчук, Павло Романович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У цій бакалаврській роботі досліджуються психологічні особливості побудови стосунків у осіб з психопатією. Робота складається з двох основних розділів: теоретичного та емпіричного. У першому розділі здійснено теоретичний огляд поняття психопатії, розглянуто її класифікацію та види. Проаналізовано психологічні особливості побудови стосунків при психопатії, зокрема, такі характеристики як емоційна пустота, відсутність емпатії, маніпуляція, контроль, агресія та нестабільність у стосунках. Другий розділ присвячений емпіричному дослідженню особливостей побудови стосунків при психопатії. Описано методологію дослідження та проаналізовано його результати. Зокрема, дослідження було проведене за допомогою шкали Hare Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R) та Levenson SelfReport Psychopathy Scale (LSRP) на вибірці з 60 осіб. Результати дослідження показали, що психопатичні риси значно впливають на міжособистісні стосунки, сприяючи виникненню конфліктів, маніпуляції та відсутності довготривалих емоційних зв'язків. Висновки роботи можуть бути використані для подальшого дослідження та практичної роботи психологів з особами, що мають психопатичні риси.
Keywords: психопатія; міжособистісні стосунки; емпатія; маніпуляція; емоційна пустота; психологічні дослідження