Морфогенетична структура боліт молодогляціальної території Польщі - Соловей, Тетяна; Solovey, Tatiana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Висвітлено результати типізації боліт молодогляціальної території Польщі за формою і генезисом їх котловини. Виділено 13 морфогенетичних типів боліт, які систематизовано та розділено на чотири групи: гляціальні, флювіальні, узбережно-морські та еолові. На гляціальні болота припадає 62 % їх загальної кіль- кості, флювіальні – 20 %, еолові – 15 % та узбережно-морські – 3 %. Домінантними генетичними типами боліт молодогляціальної території Польщі є постозерні болота у гляціальних формах рельєфу. З’ясовано, що морфо- генетичний чинник зумовлює регіональну специфіку генезису і морфологічної будови боліт. У молодогля- ціальній зоні малі болота зосереджені переважно в льодовикових ваннах, середні – розвиваються в басейнах сучасних дистрофічних озер, великі – належать до улоговинного або долинного типу. Presented the results of typification wetlands of new glacial area Poland based on the form and the basin. Classified 13 morphogenetic types of wetlands, which are systematized and divided into 4 groups: glacial, fluvial, coastal-marine, eolic. Part glacial wetlands in the total amount is 62 %, fluvial – 20 %, eolic – 15 %, coastal-marine – 3 %. Dominant genetic types of wetlands of new glacial area Poland are postlake wetlands in glacial form. It was found that the morphogenetic factor determines the regional specificity of the genesis and morphology of the wetlands. In the new glacial area Poland small wetlands are mainly concentrated in the ice bathtub, medium – developed in the basins of present dystrophic lakes, great – belong to the types of basins or valley. The new glacial area is of great importance in maintaining the peat bogs of the Baltic type. These unique domed peat bogs are found only in the region of the Baltic coast, where reach the extreme southern limits of their location.
Morphogenetic Structure Wetlands of New Glacial Area Poland
Keywords: морфогенезис; молодогляціальна територія; болото; типізація; morphogenesis; new glacial area; wetland; typification