Історія українського козацтва - Рудянин, Іван Петрович; Rudjanyn, Ivan P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Метою викладання навчальної дисципліни «Історія українського козацтва» є формування у студентів знань про основні етапи зародження та розвитку українського козацтва. Основними завданнями вивчення дисципліни «Історія українського козацтва» є визначити історичний зміст кожного з періодів становлення та розвитку українського козацтва; з’ясувати основні питання, пов’язані з проблемою виникнення козацтва на українських теренах; визначити роль і місце українського козацтва в історії українського народу; дослідити повсякденне життя українських козаків; висвітлити участь українського козацтва у тогочасних війнах; аналіз процесу формування козацтва як феномену світової культури; формування вмінь та навичок роботи з історичними джерелами.
Keywords: теорії виникнення козацтва; історичний розвиток Запорізької Січі; устрій Запорізької Січі; селянсько-козацькі повстання; найбільші битви за участю українських козаків