Залежність хімічного складу пелоїдів ряду лиманів від абіотичних умов - Нікіпелова, Олена; Мокієнко, Андрій; Сафранов, Тамерлан; Катеруша, Олена; Nikipelova, Olena; Mokienko, Andriy; Safranov, Tamerlan; Katerusha, Olena (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Оцінено вплив абіотичних умов довкілля на стан, якість та лікувальні властивості пелоїдів на прикладі деяких лиманів Одеської області. Наведено фізико-географічну характеристику лиманів і схарактеризовано родовища лікувальних грязей (пелоїдів). Докладно проаналізовано колоїдні дисперсії пелоїдів на основі проведеного моніторингу, потрібного для прогнозування змін і розроблення науково обґрунтованих рекомендацій про запобігання негативним змінам стану довкілля та дотримання вимог екологічної безпеки. Пелоїди в структурному відношенні представляють собою складну рухому фізико-хімічну систему, яка складається із трьох взаємозв’язаних компонентів: розчину пелоїдів (рідка фаза), грубодисперсного (глинистий остів, кальцієво-магнезіальний скелет) та тонкодисперсного (гідрофільний колоїдний комплекс). Установлено відповідність фізико-хімічних властивостей вимогам, які висувають до пелоїдів. There is given an estimation of the impact of abiotic environmental conditions on the condition, quality and medicinal properties of peloids on the example of some estuaries in Odessa region. There is shown the physical and geographical characteristics of estuaries and characterized deposit of therapeutic muds (peloids). A detailed analysis of colloidal dispersion peloids is given on the basis of the monitoring required for forecasting changes and the development of scientifically based recommendations on the prevention of negative changes in the environment and compliance with environmental safety. Peloids structurally are a complex of moving physico-chemical system, which consists of three interconnected components: peloids solution (liquid phase), coarse (clay skeleton and calcium skeleton of Magnesia) and finely dispersed (hydrophilic colloid complex). Compliance with established physical and chemical properties of the requirements imposed on peloids.
The Dependence of the Chemical Composition of Peloids of Estuaries on Abiotic Conditions
Keywords: лікувальні грязі (пелоїди); лимани; Одеська область; аналіз колоїдних дисперсій; хімічний склад; абіотичні умови; therapeutic muds (peloids); estuaries; Odessa region; analysis of colloidal dispersions; chemical composition and abiotic conditions