Вплив розвитку преси та суспільно-політичних умов на формування національної культури - Мочарська, Уляна Р.; Mocharska, U. R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проведено огляд суспільно-політичних умов, які вплинули на формування української культури та визначали статус української мови у громадському житті. Зокрема, представлений аналіз умов існування українців Галичини в роки польського панування. А також здійснено аналіз впливу історичних подій на становлення, функціонування та розвиток україномовних періодичних видань. Проведено аналіз ролі і місця періодичних видань у формуванні суспільної думки. Адже періодичні видання виступають засобом формування громадської думки, виховання та духовного розвитку особистості, і є свідченням культурного рівня нації. Вони відіграють одну з основних ролей у розбудові громадянського суспільства та в процесі державотворення. Пізнання історії становлення сучасної української літературної мови в усіх її функціональних різновидах – одне із актуальних завдань сучасного мовознавства. Для дослідників, які вивчають історію української мови, періодика має надзвичайно велике значення, як важливе багатопланове історичне джерело. The article provides an overview of political life which made an effect on the formation of Ukrainian culture and defined the status of Ukrainian language in public life. In the article is given the analysis of living conditions of the Ukrainians of Galychyna which were ruled by Poland. And although the article contains the analysis of the influence of historical facts on the development of Ukrainian periodicals. And also carried out an analysis of the role and place of periodicals in the formations of public mind. Periodicals are one of the way of formation of public mind, intellectual development of personality and show the cultural level of nation. They play the main role of the enriching of sociality and in the process of making the state. Detailed analysis of the history of formation modern Ukrainian literature language is one of the actual task of modern linguistic. For researchers who study the history of the Ukrainian language periodicals plays an important role of the multifaceted historical source.
Periodicals and Political Life in the Formation of National Culture
Keywords: періодика; periodicals; культура; culture; формування; formation; суспільство; public life; статус; status