Діяльність Луцького окружного суду на матеріалах Державного архіву Волинської області (1880-1917) - Левчук, Юлія Михайлівна; Levchuk, Yuliia M. (My University, 2016)
У статті аналізується діяльність Луцького окружного суду із застосуванням матеріалів Державного архіву Волинської області. Луцький окружний суд розглядав ряд судових справ по першій інстанції в судовій системі Російської імперії. Створений в ході реалізації судової реформи 1864 року. Cкладні політичні та соціально-економічні процеси у Волинській губернії, полярність інтересів українського, польського та російського населення зумовлювали суттєві особливості у діяльності Луцького окружного суду.

The article analyzes the activity of Lutsk District Court by the materials of Volyn State Archive. Lutsk District Court - a body of court disputes of first instance of the judicial system of the Russian Empire, which was created during the implementation of the judicial reform of 1864 in the Russian Empire. Complicated political and socio-economic differences in the Volyn region, the polarity of the Ukrainian, Polish and Russian population caused certain features in the Lutsk District Court practice.
Practice of Lutsk District Court (on the materials of Volyn State Archive)
Keywords: Луцький окружний суд; Київська судова палата; судова реформа 1864 року; Судові Устави 1864 року; Державний архів Волинської області; Волинська губернія; Lutsk District Court; Kiev Trial Chamber; the judicial reform of 1864; the legal court regulations of 1864; Volyn State Archive; Volyn region