Літературна діяльність Міхала Чайковського як утілення романтичної ідеї чину: до проблеми польсько-українських зв’язків - Цьолик, Наталія; Tsolyk, Nanalya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Робота є літературознавчою спробою комплексного дослідження творчості Міхала Чайковського в контексті «української школи» польського романтизму. Проаналізовано історіософські й соціокультурні передумови появи історичних творів автора. Досліджено три основні джерела літературної творчості М. Чайковського: козакофільство, слов’янофільство й авантюрну біографію. Розглянуто створення М. Чайковським прозової формули романтичного українізму. The work is the literary attempt of a complex study of Michal Tchaikovsky works in the context of the «Ukrainian school» in Polish Romanticism. It studies the historosophical and sociocultural prerequisites of this author historical works appearence. The main three sources of M. Tchaikovsky literary creation: kozakofilstvo, slavophilism and adventurous biography are analyzed. The genre and compositional features of historical prose, a narrative conception of the author and the role of additional elements in creation of romantic prose formula in Ukrainian Romanticism by M. Tchaikovsky are defined.
The Literal Activity of Michal Tchaikovsky as Embodiment of the Romantic Idea in Work: to the Problem of the Relations between Poland and Ukraine
Цьолик Н. Літературна діяльність Міхала Чайковського як утілення романтичної ідеї чину: до проблеми польсько-українських зв’язків / Наталія Цьолик // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2013. – № 13 (262). – С. 116-119.
Keywords: романтизм; "українська школа"; козакофільство; слов’янофільство; багатокультурність; історична проза; Romanticism; «Ukrainian school»; kozakofilstvo; slavophilism; multiculturalism; historical fiction