Підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб - Маківка, Артур Миколайович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В умовах збройного конфлікту та масового переміщення людей, внутрішньо переміщені особи (ВПО) стали однією з найбільш вразливих категорій громадян, які потребують комплексної соціальної підтримки. Це включає не лише надання базових соціальних послуг, а й психологічну, правову та економічну допомогу, а також створення умов для їх інтеграції у нові громади. Сьогодні українська держава активно працює над швидким реагуванням на виклики та проблеми, пов’язані із соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб. Для ефективного подолання цієї складної ситуації необхідно впроваджувати комплексні заходи, які включають розширену соціальну підтримку для ВПО, створення умов для їх соціально-економічної реінтеграції та забезпечення рівного соціального захисту з іншими громадянами України. Підготовка майбутніх фахівців із соціальної роботи до соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб є надзвичайно важливою, оскільки від рівня їх професійної підготовленості безпосередньо залежить ефективність роботи з цією категорією осіб. Сучасні умови соціальної роботи вимагають від спеціалістів глибоких знань і навичок у роботі з людьми, які пережили травми, змінили своє місце проживання і часто не мають достатніх ресурсів для самостійного відновлення. В роботі проаналізовано соціальний супровід внутрішньо переміщених осіб. Здійснено аналіз підготовленості майбутніх фахівців з соціальної роботи до соціального супроводу внутрішньо переміщених осіб та розроблено силабус вибіркового освітнього компонента «Соціальний супровід внутрішньо переміщених осіб».
Keywords: внутрішньо переміщена особа; соціальні послуги; соціальний супровід; соціальний захист