Журнал для дітей «Зернятко»: жанрове розмаїття релігійних текстів - Лешко, Уляна О.; Leshko, U. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено дослідження жанрового розмаїття релігійних текстів на сторінках християнського журналу для дітей «Зернятко». Серед жанрів релігійного дискурсу виділяються тексти, пов’язані зі Святим Писанням. Біблійні тексти отримують сучасну інтерпретацію, максимально наближаючись до уявлень читача. Проповідь має великий вплив на читачів не тільки завдяки духовному змісту текстів, а й завдяки силі церковно-богословського красномовства. Проповіді у дитячих журналах найчастіше пов’язані з певним християнським святом чи вшануванням святого. Своєрідним різновидом жанру проповіді є повчання, які органічно поєднують релігійне начало з дидактичним. У повчаннях органічно використовуються Біблійні істини. Автори журналів намагаються привчати дітей до молитви, пояснюють, як саме відбувається процес спілкування з Господом. Часто зустрічаються тематичні молитви, які пов’язані з темою проповіді. In the article research of genre variety of religious texts in the Christian magazine for children «Zernyatko». There were made analyses of the texts related to Gospel. Biblical texts get modern interpretation, maximally approaching presentations of reader. A sermon has large influence on readers not only due to spiritual maintenance of texts, but also due to force of church-theological eloquence. Sermons in child's magazines are related to the Christian holiday or celebration of saint. The variety of sermon is edification that organically combine the religious beginning with a didactics. Biblical truths are used in edification. The authors of magazines teach children to pray, explain, how to talk with Lord. There are thematic prayers that is related to the theme of sermon.
Magazine for children «Zernyatko»: genre variety of religious texts
Keywords: християнські дитячі журнали; children magazine; християнське виховання; Christian educational; жанри; genres; текстове наповнення; texts; релігійні тексти; religious texts