Особливості біохімічних показників крові та сечі у хворих на вірусні гепатити В та С - Козодой, Ніна Андріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У науковій роботі здійснено комплексний аналіз показників загального аналізу крові (ЗАК) у пацієнтів із гострими та хронічними формами вірусних гепатитів В (HBV) і С (HCV) з урахуванням статевого чинника. Дослідження охоплює ключові гематологічні параметри – рівень еритроцитів, гемоглобіну, лейкоцитів, тромбоцитів та швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) – у зіставленні з даними контрольних груп здорових жінок і чоловіків. Статистичну обробку результатів проводили з використанням критерію Стьюдента, достовірними вважалися відмінності при p < 0,05, що забезпечує надійність отриманих висновків. У жінок із гострими та хронічними формами HBV/HCV виявлено достовірне зниження кількості еритроцитів і рівня гемоглобіну порівняно зі здоровими особами, що інтерпретується як формування помірного гіпохромного анемічного синдрому. Патогенетично це пов’язано з гальмуванням еритропоезу під впливом токсичних метаболітів білірубіну та порушенням синтетичної функції печінки. Одночасно спостерігалося зменшення кількості лейкоцитів, що свідчить про розвиток лейкопенії на тлі вірусної супресії кісткового мозку й імунної дисфункції. Особливо показовим є значне зниження кількості тромбоцитів – тромбоцитопенія виявлена в усіх клінічних групах і була найбільш вираженою при хронічних формах гепатиту С, що узгоджується з уявленнями про роль портальної гіпертензії, гіперспленізму та зниженого синтезу тромбопоетину в патогенезі цих змін. Показник ШОЕ у жінок зростав у 3–4 рази порівняно з контролем, що відображає високий рівень системної запальної активності, особливо при хронічній HCV-інфекції. Аналогічні тенденції виявлено і серед чоловіків: при гострих і хронічних формах HBV/HCV зафіксовано достовірне зниження еритроцитів та гемоглобіну, лейкопенію і виражену тромбоцитопенію на тлі значного підвищення ШОЕ. Водночас порівняльний аналіз показав, що у чоловіків анемічний синдром та тромбоцитопенія мають глибший характер, а зміни гемоглобіну та кількості формених елементів крові є більш вираженими, ніж у жінок. Окрему увагу приділено зіставленню гострих і хронічних форм гепатиту. Показано, що при гострих формах домінує гострий токсичний і цитолітичний вплив вірусу на кровотворення, тоді як при хронічному перебігу більш вираженими є стійка тромбоцитопенія та підвищена ШОЕ, що відображає розвиток фіброзу, портальної гіпертензії й тривалого системного запалення. Порівняння між HBV та HCV засвідчило, що HCV асоціюється з більш глибокими цитопеніями (особливо тромбоцитопенією) та вищою інтенсивністю імунозапального процесу, що підтверджує його більший цитопатичний та аутоімунний потенціал. Отримані результати свідчать про системний характер впливу вірусних гепатитів В і С на гемопоез, демонструють різну інтенсивність ушкодження при гострому та хронічному перебігу, а також обґрунтовують доцільність урахування статевих особливостей при інтерпретації гематологічних показників і плануванні моніторингу та лікування.
Keywords: ключові гематологічні параметри; гемопоез; цитопенії; гострі та хронічні форми вірусних гепатитів В (HBV) і С (HCV)