Природно-географічний аналіз сучасного стану сільських територій - Гудзевич, Анатолій; Gudzevich, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано природні умови та визначено основні напрями й наслідки природокористування в розрізі сільських територій, які представляють низову ланку адміністративно-територіального устрою Подільсько- Придніпровського краю лісостепової смуги. Розглянуто проблему нераціонального використання земельних ресурсів сільради, зокрема сільсько-, водо- та лісогосподарських угідь, а також природоохоронних і рекреа- ційних територій. Наведено факти використання відновлювальних й альтернативних джерел енергії на основі природно-ресурсного потенціалу поселень. Визначено основні деструктивні чинники, які порушують процеси саморегулювання та ландшафтну стійкість. Звернуто увагу на трансформаційні процеси паркових і долинно- річкових ландшафтів. Обґрунтовано завдання, спрямовані на зменшення і ліквідацію негативного впливу на природно-антропогенне середовище сільських територій. Natural terms and certainly basic directions and consequences of using nature in the cut of rural territories which present the basilar link of administrative-territorial device of the Podilsko-pridniprovskogo edge of forest-steppe bar are analysed. The problem of the inefficient use of the landed resources of village soviet is considered, in particular agri-, aqui- and timbercultural lands, and also nature protection and rekreaciynikh territories. The facts of the use of vidnovlyuvalnikh and alternative energy sources are resulted on the basis of naturally resource potential of settlements. Certainly basic destructive factors which violate the processes of self-regulation and landscape firmness. Paid a regard to transformation processes of park and valley-river landscapes. Grounded tasks which are directed on diminishing and liquidation of negative influence on the naturally anthropogenic environment of rural territories.
Naturally Geographical Analysis of the Modern State of Rural Territories
Keywords: природокористування; оптимізація; сільська територія; антропогенний вплив; раціональне використання; using nature; optimization; rural territory; anthropogenic influence; rational use