Варіантність у системі фразеології сучасної німецької мови як шлях структурно-семантичного розвитку фразеологізмів - Лавриненко, Галина Яківна; Lavrуnenko, G. Ya.; Лавриненко, Олександр Леонідович; Lavrуnenko, O. L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто проблему варіативності, яка, на думку більшості лінгвістів, є спірною. Дослідники вважають доцільним уведення поняття широкої варіативності, що включає можливість морфологічних та син¬таксичних змін окремих компонентів фразеологізму; заміну окремих його компонентів; фразеологічну ва¬ріацію як розширення або звуження його структури, що супроводжується певними змінами в семантиці аж до фразеологічної та дефразеологічної деривації. In this article the notion of wide variantation is explored, which is regarded by many linguists as controversial. Researchers find it reasonable to introduce the notion of wide variantation that will be characterized by morphological and syntactical changes of phraseologisms and their components; substitution of some components; extending and shortening of it’s structure, that causes certain changes in semantics up to phraseological or dephraseological derivation.
Variantation in the Phraseological System of Modern German as the Way of Phraseology’s Semantic Development
Keywords: варіативність фразеологічних одиниць; phraseological units’ variantation; тотожність; identity; формально-структурні варіації; formal-structural variations