Альтернативні способи лікування міофасциальних больових синдромів - Мицкан, Богдан Михайлович; Лисенко, Юрій Олександрович; Мицкан, Тетяна Степанівна; Mytskan, Bohdan; Lysenko, Yuriy; Mytskan, Tetiana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
Проблема больового синдрому хребта досить значна серед інших патологій. Дослідники зауважують, що вона стосується як людей віком понад 40 років, так і молодших, зокрема підлітків. Синдроми болю в скелетно-м’язовій системі – одна з найпоширеніших причин недієздатності. Мета статті – вивчення ефекту кінезітерапії під час лікування больового синдрому поперекового відділу хребта, використовуючи метод Strejn-Kounstrain. Методи дослідження. У всіх пацієнтів з експериментальної групи, окрім класичних методів реабілітації, застосовували метод позиційного релаксаційного лікування (Strejn-konstrejn). Зокрема, проведено десять процедур ручної терапії черевних, стегнових та поперекових м’язів. Результати дослідження. Розглянуто вплив остеопатичного лікування (кінезітерапії, ортобіономії, біодинаміки) на прояви больового синдрому в поперековому відділі хребта, який часто є причиною дисфункції внутрішніх органів. Висновок. Установлено позитивний ефект від застосування вищезазначених методів у реабілітаціїі пацієнтів із больовим синдромом у поперековому відділі хребта. The problem of pain spinal syndrome is quite significant among the other pathologies. Researchers point out that this problem concerns both people over the age of 40 and the younger, especially adolescents. Pain syndromes in the musculoskeletal system are one of the most common causes of incapacity.The objective of this study is to investigate the effect of kinesitherapy on the treatment of musculoskeletal lumbar spinal (LS) stenosis using the Strejn-Kounstrain method. Myofascial pain dysfunction is one of the most common causes of disability. Therefore, various methods of treatment have been analyzed: kinesitherapy, orthobionomy, cranium sacral therapy. Attention was drawn to the fact that the source of back pain may be dysfunction of internal organs. The indications and contraindications to Strejn-Konstrejn method have been defined and proven to be effective in treating patients with myofascial disorders.
Alternative Ways of Treatment of Myofascial Pain Syndromes
Keywords: опорно-руховий апарат; болі в спині; реабілітація; myofascial pain dysfunction; rehabilitation; law back pain