Місця національної памяті українсько-польського порубіжжя в публічному просторі, як елемент гібридної війни рф та загрози національній безпеці - Стрільчук, Людмила Василівна; Притулюк, Василь Євгенович (Baltija Publishing, 2024)
Українців та поляків два сусідні народи здавна поєднує спорідненість мов та культур, територіальна близькість, врешті спільність етнічного походження. Тривалий історичний період обидва народи перебували у складі одних і тих же держав: Першої та Другої Речі Посполитої, Австро-Угорської та Російської імперії. Українці та поляки випробували на собі будівництво соціалізму, складнощі тоталітаризму, кризу розпаду комуністичної системи, пошук моделі постсоціалістичного розвитку1. Закономірно, що у відносинах між сусідніми народами, що проживали на порубіжних землях, склалися не лише культурні та економічні контакти, але й виникали суперечки та конфлікти, що у якісь періоди перостали у криваві протистояння.Саме складні історичні сторінки важким тягарем лягли на спільну історичну па'мять українців та поляків і із певною періодичністю поставали в українсько-польських взаєминах. РФ із впертою регулярністю намагається використовувати суперечливі сторінки українсько-польської історичної минувшини аби погіршити міжнаціональні взамини між сусідніми народами. Як засіб гібидної аргесії застосовуються маніпуляції історичною пам'яттю, перекручення фактів, спроби спекуляції історією та намагання зіштовхнути у суперечці національні пам'яті українців та поляків. Адже, складні сторінки історичної пам'яті є чудовим інструментом розхитування міжнаціональних відносин та внесення розбрату між українцями та поляками, що є особливо актуальним для РФ є в умовах триваючої війни.
Keywords: публічна історія; національна пам'ять; українсько-польське порубіжжя; публічний простір; гібридна війна