Сучасний стан та тенденції розвитку міжнародного ІТ бізнесу - Ципящук, Андрій Лукич (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми дослідження визначається тим, що ІТ-індустрія набула важливого значення для економічного та соціального розвитку країн у всьому світі, впливаючи на різні аспекти життя, включаючи бізнес, державні послуги, охорону здоров'я, освіту та повсякденне спілкування, а також продовжує відігравати ключову роль у формуванні майбутнього націй. Зважаючи на те, що ІТ-індустрія розвивається досить швидкими темпами, це вимагає постійного аналізу та впровадження необхідних ініціатив, як від держави, міжнародних організацій, так і від суб’єктів господарювання. У магістерській роботі розглядаються теоретико-методичні засади та практичні аспекти розвитку міжнародного ІТ-бізнесу. У першому розділі розкрито теоретико-методичні основи дослідження сучасного стану та тенденцій розвитку міжнародного ІТ-бізнесу. Зокрема, досліджено економічну сутність та значення інформаційних технологій в сучасних умовах господарювання; виявлено роль міжнародного ІТ-бізнесу для соціально-економічного розвитку країн; визначено методичні підходи до аналізу розвитку міжнародного ІТ-бізнесу. У другому розділі проведено аналіз розвитку міжнародного іт-бізнесу. Зокрема, проаналізовано ІТ-індустрію у світових індексах, результати якого заслуговують на особливу увагу; охарактеризовано особливості розвитку міжнародного ІТ-бізнесу на сучасному етапі; здійснено аналіз еволюції та розвитку ІТ-бізнесу в Україні в умовах сьогодення. У третьому розділі обґрунтовано виклики та перспективи розвитку міжнародного іт-бізнесу. Зокрема, проведено ідентифікацію нових розробок та трендів у сфері ІТ-індустрії; сформульовано ключові тенденції та перспективи розвитку ІТ-бізнесу у світі; визначено можливості для розвитку ІТ-бізнесу в Україні в контексті світових трендів, повоєнного відновлення та євроінтеграційних перспектив. Ключові слова: цифровізація, інформаційні технології, інновації, соціально-економічний розвиток, ІТ-бізнес, ІТ-індустрія, Україна, світові індекси, глобальна конкуренція, повоєнна відбудова економіки, європейська інтеграція.
Keywords: цифровізація; інформаційні технології; інновації; соціально-економічний розвиток; ІТ-бізнес; ІТ-індустрія; Україна; світові індекси; глобальна конкуренція; повоєнна відбудова економіки; європейська інтеграція