СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ УСТАНОВКИ У ПРОФІЛІ ГУБРИСТИЧНОЇ МОТИВАЦІЇ ОСІБ ЛІТНЬОГО ВІКУ - Брагіна, Катерина (My University, 2019)
Стаття присвячена теоретико-методологічному аналізу та емпіричному обґрунтуванню взаємозв’язку соціально-психологічних установок та губристичної мотивації осіб літнього віку. Теоретичне обґрунтування проблеми стосується питань необхідності вивчення цього аспекту у віковій групі осіб літнього віку в силу обов’язкового врахування і аналізу реінтеграційних умов успішної самореалізації і удосконалення особистості. Зазначено, що губристична мотивація в ознаках досконалості і переваги, визначає внутрішні ресурси саморозвитку особистості. Підкреслено, що регулюючу роль у проявах губристичної мотивації здійснюють соціально-психологічні установки, які засобом вибіркового ставлення до оточуючого світу і самого себе, визначають внутрішню активність у досягненні бажаних цілей. Розроблена програма емпіричного дослідження, а також комплекс використаних методів математичної обробки результатів дослідження дає змогу конкретизувати теоретичні положення у вигляді реальних психологічних фактів: встановлено дві форми стабілізуючого і дезорганізуючого впливу соціально-психологічних установок на зміст губристичної мотивації; доведено, що прагнення до досконалості як показника губристичної мотивації осіб літнього віку, пов’язане із стабільними переживанням щодо оцінки і розуміння ними соціально-психологічних настанов і змін; а прагнення до переваги знаходить зв'язок із дестабілізуючими переживаннями потреби у владі, що часто призводить до внутрішньої невизначеності, неоднозначності і конфліктності. Зафіксовані позитивні інтеркореляційні зв’язки між показниками потреби у владі та установкою на результат, егоїзм, гроші і свободу, підтверджують прояви у цій віковій групі консерватизму і самопожертви задля збереження своїх інтересів та поглядів, зацікавленість у фінансовій незалежності та домінуючої позиції контролю над іншими з метою підвищення рівня довіри до себе та зросту значущості своєї особистості.

The article is devoted to the theoretical and methodological analysis and empirical substantiation of the relationship of social-psychological attitudes and hubristic motivation of the elderly. The theoretical justification of the problem concerns the need to study this aspect in the age group of elderly people due to the mandatory accounting and analysis of the reintegration conditions of successful self-realization and personal improvement. It is noted that hubristic motivation in the signs of perfection and superiority, determines the internal resources of self-development of the individual. It is emphasized that the regulating role in the manifestations of hubristic motivation is carried out by social-psychological attitudes, which, by means of selective attitude to the world and to oneself, determine the internal activity in achieving the desired goals. The developed program of empirical research, as well as a complex of used methods of mathematical processing of results of research allows to specify the theoretical propositions in the form of real psychological facts: two forms of stabilizing and disruptive influence attitudes to the content hubristic motivation are established; it is proved that commitment to excellence as an indicator hubristic motivation of the elderly is associated with a stable experience on assessing and understanding their attitudes and changes; the desire for supremacy finds a connection with destabilizing experiences of the need for power, which often leads to internal uncertainty, ambiguity and conflict. Fixed positive intercorrelation connections between indicators of need for power and installation on result, egoism, money and freedom confirm manifestations in this age group of conservatism and self-sacrifice for the sake of preservation of the interests and views, interest in financial independence and a dominating position of control over others for the purpose of increase of level of trust to itself and growth of importance of the personality.
Social-psychological attitudes in the profile of hubristic motivation of the elderly
Keywords: губристична мотивація; досконалість; перевага; соціально-психологічні установки; потреба у владі; літній вік; 159.923.2-053.88:364-785.14