Інновації в управлінні людськими ресурсами в публічному секторі України - Шостак, Віктор Михайлович (My University, 2024)
У статті досліджуються особливості інновацій в управлінні людськими ресурсами в публічному секторі України. Визначено, що поняття інновацій в управлінні людськими ресурсами охоплює впровадження нових ідей, методів, технологій і процесів, спрямованих на підвищення ефективності та результативності управління персоналом. Підкреслено вагомість дослідження даної тематики. Зокрема йдеться про необхідність публічного сектору та органів управління адаптуватися до вимог війни та суспільно-політичної кризи; необхідність формувати стратегію подальшого розвитку публічної сфери через імплементацію різноманітних міжнародних угод. Основною метою дослідження визначено вивчення особливостей впровадження інновацій у системі управління людськими ресурсами публічного сектору України. Зокрема виявлення основних позитивних практик запровадження різноманітних електронних систем, цільових напрямів розвитку цифровізації органів державного управління та визначення перспективних напрямів дослідження. Доведено, що існує кілька напрямів функціонування персоналу організацій, відповідно до організаційних, технологічних, а також соціальних змінних, які тим чи іншим чином впливають на взаємодію між працівниками, керівництвом та іншими стейкхолдерами. Так, використання технологічних інновації, дозволяє використовувати нові технології для автоматизації HR-процесів (наприклад, системи управління талантами, HRаналітика, створювати різноманітні платформи для електронного документообігу); використання онлайн-інструментів для навчання та розвитку (e-learning, вебінари). Організаційні інновації сприяють запровадженню нових моделей управління. У підсумку виокремлено що дане дослідження має кілька пріоритетних напрямів щодо його подальшого розвитку: стратегічних комунікацій у публічної політики, формування корпоративної культури державних структур, визначення їхньої місії, стратегічної цілі, цінностей та візії; розвиток інноваційного лідерства; формування через інновації горизонтальних зв’язків в організації; забезпечення органами державного управління принципів справедливості, відкритості, прозорості, рівного доступу тощо через розвиток цифрових трансформацій, зокрема і державного врядування.

The article examines the characteristics of innovations in human resource management within Ukraine’s public sector. It defines the concept of innovation in human resource management as the introduction of new ideas, methods, technologies, and processes aimed at enhancing the efficiency and effectiveness of managing human resources. The importance of studying this topic is highlighted, particularly in light of the need for the public sector and government bodies to adapt to the demands of wartime and the sociopolitical crisis, as well as the necessity to develop a strategy for advancing the public sector through the implementation of various international agreements. The main objective of the study is to analyze the specific features of introducing innovations in the human resource management system of Ukraine’s public sector. This includes identifying successful practices for implementing electronic systems, key areas for the digitalization of public administration, and promising research directions. The study demonstrates that several organizational, technological, and social variables influence the interactions between employees, management, and other stakeholders. For instance, technological innovations enable the automation of HR processes (e.g., talent management systems, HR analytics, electronic document management platforms) and the use of online tools for employee training and development (e-learning, webinars). Organizational innovations promote the adoption of new management models. The study highlights several priority areas for further development: strategic communications in public policy, shaping the corporate culture of government agencies, defining their mission, strategic goals, values, and vision; fostering innovative leadership; developing horizontal connections within organizations through innovation; and ensuring principles such as fairness, transparency, openness, and equal access through the digital transformation of public administration.
Keywords: публічне управління; державна політика; електронне врядування; управління персоналом; public administration; public policy; e-governance; personnel management