Підвищення ефективності прийняття управлінських рішень в органах публічної влади - Воробей, Дарина Миколаїна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі узагальнено засади підвищення якості управлінських рішень у публічній владі України: уточнено поняття рішення і його місце в політичному та адміністративному циклах, зведено правову основу від конституційного до внутрішньо-організаційного рівня, окреслено відмінності від бізнес-управління. Систематизовано класичні й сучасні підходи та етапи процесу, подано огляд інструментів підтримки рішень, включно з кількісними, багатокритеріальними й експертними методами, цифровими системами та механізмами участі, і запропоновано компактну рамку оцінювання з KPI, бенчмарками та M&E. Проаналізовано структуру органів влади та типові процедури нормотворення, бюджетування, програмування політик, надання послуг і закупівель; виокремлено бар’єри на інституційному, організаційному, аналітичному й культурно-етичному рівнях. Практичну цінність мають помірковані рекомендації щодо гармонізації процедур, оптимізації процесів, інтеграції даних і розвитку компетентностей; окремі елементи випробувано у навчальних модулях і консультаціях. Наукова новизна полягає у стислому, практикоорієнтованому узагальненні підходів з прив’язкою критеріїв до вимірюваних індикаторів і використанням базових шаблонів та чек-листів для координації
Keywords: публічне управління; управлінські рішення; ефективність; доказова політика; участь громадськості; організаційні процеси; компетентності державних службовців