Розвиток медичного страхування в україні із використанням зарубіжного досвіду - Борисюк, Олена Володимирівна (Східноукраїнський інститут економіки та управління, 2020)
Світовий досвід показує, що медичне страхування (як добровільне, так і обов'язкове) має позитивну роль в підвищенні якості наданих медичних послуг, залучення в галузь охорони здоров'я додаткових ресурсів, захист інтересів і прав громадян країни. Зарубіжною практикою накопичено багатий досвід використання механізмів фінансування охорони здоров'я та організації системи медичного страхування. Існують різні моделі інвестування в даний вид страхування, який враховує особливості розвитку країни і суспільства в цілому. У той же час, в світі склалися два принципово різних механізми фінансування медичних послуг. У статті розглядається світовий досвід розвитку медичного страхування з можливістю адаптації його у вітчизняній практиці.
Keywords: медичне страхування; моделі охорони здоровя; обовязкове медичне страхування; добровільне медичне страхування