Когнітивні особливості англійських дієслів-синонімів - Гончарук, Світлана; Єфремова, Наталія; Honcharuk, Svitlana; Yefremova, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено структурні особливості фреймових когнітивних моделей, які є основою для об’єднання дієслів у синонімічні ряди. Виявлено особливості моделювання диктуму пропозиції фреймової когнітивної моделі дієслова, яка відтворює певний вид діяльності з повною реконструкцією різноманітних аспектів цієї діяльності. Змодельовано структури міжфреймових сіток дієслівних синонімічних рядів на позначення дії, стану та процесу. Установлено, що тип міжфреймової сітки, що лежить в основі дієслівного синонімічного ряду, визначається семантичним класом дієслів-синонімів. Доведено, що дієслова на позначення дії та процесу об’єднуються в синонімічні ряди на основі міжфреймової сітки, яка демонструє високу здатність до акумуляції та наповнення відповідних слотів. Міжфреймова сітка дієслівних синонімічних рядів на позначення стану характеризується обмеженою кількістю слотів, що, своєю чергою, указує на певну фіксованість її структури. Виявлено когнітивні механізми появи ознак семантичної близькості та семантичної протилежності в синонімічних рядах англійських дієслів. З’ясовано, що протиставлення дієслів у межах синонімічних рядів залежить від якісного наповнення слотів диктумів пропозиційних частин їх фреймових когнітивних моделей. . The article deals with structural characteristics of frame-cognitive models that are the basis for uniting verbs in synonymic series. The peculiarities of modelling of the propositional dictum of frame-cognitive verbal pattern, reproducing a specific activity with a complete reconstruction of various aspects of this activity, are revealed. The structures of interframe networks of verbal synonymic series denoting action, state and process are modelled. It is found out that the type of interframe network which is the basis of verbal synonymic series depends on the semantic class of verbal synonyms. It is proved that verbs denoting actions and processes are united into synonymic series on the basis of interframe network, which shows a high ability to accumulate and fill up appropriate slots. The interframe network of verbal synonymic series denoting state is characterized by a limited number of slots, which, consequently, indicates certain fixity of its structure. Cognitive mechanisms of semantic proximity and semantic opposition formation in verbal synonymic series are revealed. It is proved that the opposition of verbs in synonymic series depends on the quality of filled slots of the propositional dictums of their frame-cognitive patterns.
Cognitive Features of English Verbal Synonyms.
Keywords: дієслова-синоніми; синонімічний ряд; фрейм; пропозиція; диктум; слот