Науковий досвід суспільно-географічних досліджень «якості життя» та «життєдіяльності населення» як ключових категорій соціальної регіональної політики - Барський, Юрій; Фесюк, Василь; Голуб, Геннадій; Barsky, Yuriy; Fesyuk, Vasil; Golub, Gennady (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Розкрито сутність категорій «якість життя населення» та «життєдіяльність населення» регіону як об’єктів суспільно-географічних досліджень. Визначено головні напрями соціальної регіональної політики в площині забезпечення якісного рівня процесів суспільного життя й діяльності населення. Cхарактеризовано спосіб та рівень життя. Вивчено науковий досвід вітчизняних і західних фахівців у дослідженні якості життя та життєдіяльності населення. Проаналізовано методологічні основи й механізми багатомірного порівняльного аналізу якості життя та життєдіяльності населення. Розглянуто показники, що характеризують умови життя населення на конкретній території. The essence of categories regional «quality of life» and «vital functions» as objects of social and geographical research are studied. The basic directions of social regional policy in order to ensure quality level of social life process and vital functions of the population are revealed. Method and standard of living are studied. Scientific experience of local and western experts in the research of quality of life and vital functions of the population are observed. Methodological framework and mechanisms of multidimensional comparative analysis and quality of life and vital functions of the population are analyzed. Indicators describing the living conditions in a particular area are studied.
Scientific Experience of Socio-Geographical Research of Population Life Quality and Vital Functions as Key Categories of Social Regional Policy
Keywords: життєдіяльність населення; якість життя населення; регіональна політика; суспільство; регіон; vital functions of people; quality of life; regional policy; society; region