Батиметричні дослідження озера Світязь: минуле, сучасність та перспективи - Альохіна, О. В.; Корусь, М. М.; Кошовий, В. В.; Мельник, М. М.; Муравський, Л. І.; Сидорук, І. В.; Юрчук, П. В.; Alokhina, O. V.; Korus, M. M.; Koshovyy, V. V.; Melnyk, M. M.; Muravsky, L. I.; et al. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті наведено результати хронологічного аналізу матеріалів батиметричних досліджень оз. Світязь, проаналізовано їх особливості та науково-методичну достеменність. Аргументовано доцільність проведення батиметричних досліджень на сучасному технічному рівні. Обґрунтовано методичну та матеріальну бази для їх проведення. Наведено окремі результати досліджень, можливість їх використання в суміжних галузях науки й окреслено перспективи подальших робіт. Наведено цифрові 2D- та 3D карти рельєфу дна оз. Світязь і сертифіковану і впроваджену у Шацькому національному природному парку карту глибин оз. Світязь. Доведено часову стабільність батиметричних даних озера й підтверджено незмінність максимальної глибини та берегових обрисів акваторії. Відзначені особливості двочастотної ехолокації дна озера, яка дає змогу опрацювати методику побудови карти донних осадів, що може мати практичне значення для уточнення промислових відкладів сапропелю в озерах Волині. In the paper is presented the results of chronological analysis of bathymetric study of the Svityaz’ Lake and the analysis of their characteristics and metho¬dological reliability. A reasonability of such study, on high end technical level, was argued and methodological and resource bases for these studies are substantiated. The results of some studies and the prospects of works are outlined as well as the opportunity of their usage in related fields. A digital 2D- and 3D, which represent a base relief of the Svityaz Lake are presented as well as depth map of Svityaz’ Lake, which is certified and introduced in the Shatsk National Natural Park. A temporary stability of bathymetric data of the lake is proved, and the invariance of a maximal depth and lakeside contours of water area are confirmed. Features of two-frequency echolocation of the lake bottom, which allows us to elaborate a methodology for map of bottom sediments creation, are marked. That, in turn, may have a practical importance for specifying of industrial deposits of sapropel in lakes of Volyn’ region.
Bathymetric Study of the Svityaz’ Lake: the Past, the Present and Prospects
Роботу виконано на базі ФМІ ім. Г. В. Карпенка НАН України та ШНПП
Keywords: Світязь; батиметрія; карта ізобат; карта рельєфу; ехолокація; донні осади; донні джерела; Svityaz’ Lake; bathymetry; isobathics map; base relief map; echolocation; bottom deposits; bottom spring