Пам’ятки історії у Волинській області: збереження та актуалізація - Гаврилюк, Світлана Віталіївна (Національний заповідник «Замки Тернопілля», 2025)
У статті висвітлюються актуальні питання збереження та актуалізації пам’яток історії на території Волинської області як однієї із самобутніх в рекреаційному, культурному та історичному аспектах області України. Подається характеристика історичних об’єктів, внесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, аналізуються заходи влади і громадськості щодо збереження пам’яток воєнної історії, зокрема, некрополів; на прикладі відкритого у Луцьку Музейного простору «Окольний замок» розкриваються можливості сучасної музеєфікації та ревіталізації історичних пам’яток, застосування інтерактивних технологій в процесі популяризації спадщини. Коротко окреслюються проблеми в царині збереження та актуалізації пам’яток історії, які потребують якнайшвидшого вирішення.
Keywords: Волинська область; культурна спадщина; пам’ятка історії; пам’ятки історії національного значення; пам’ятки історії місцевого значення; пам’яткоохоронна діяльність; Державний реєстр нерухомих пам’яток України