Педагогічні умови успішної адаптації дитини раннього віку до закладу дошкільної освіти - Смолюк, Світлана Володимирівна (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2024)
Актуальність теми присвячена комплексному дослідженню педагогічних умов адаптації дітей раннього віку до закладу дошкільної освіти, теоретичне узагальнення і нове вирішення якої дозволило розкрити зміст досліджуваного явища. Визначаючи сутність педагогічних умов, встановлено, що вони створюються педагогами, а фактори існують об’єктивно, незалежно від діяльності. Тому сутність педагогічних умов доцільно визначати через поняття обставини, а не фактори. Визначено, що педагогічні умови – це обставини, які обумовлюють певний напрямок розвитку педагогічного процесу. Доведено, що процес адаптації дітей раннього віку до закладу дошкільної освіти суттєво підвищується за наявності сукупності педагогічних умов, які передбачають: створення емоційної підтримки дитини; формування у дітей почуття впевненості в оточенні; формування позитивних дитячих взаємин; співпраця вихователя та сім’ї. Емоційна підтримка повинна бути як у закладі дошкільної освіти так і в родині. За умови емоційної підтримки дорослого діти проявляють пізнавальну й поведінкову активність, намагаються пристосуватися до нової ситуації. Для формування у дітей почуття впевненості в оточенні потрібна професійна обізнаність педагога з даної проблематики. Для формування взаємин між однолітками радимо спеціально організовувати взаємини дітей, використовувати драматизацію, малювання, обговорення, під час чого діти у своїй уяві відтворюватимуть ту чи іншу ситуацію, ставитимуть себе на місце героїв, намагатимуться уявити їхні думки і почуття, їх ставлення до інших, зрозуміти їхні дії. Співпраця в умовах закладу освіти є більш ефективним при спільних зусиллях педагога і батьків. Основою його формування є пошук і встановлення точок дотику, що сприймаються кожним учасником і є значущими для всіх.
Keywords: умови; педагогічні умови; адаптація; заклад дошкільної освіти; 373.2.015.3-044.332