Функціонування стійких сюжетних мотивів у трилогії М. Старицького „Богдан Хмельницький" і романі Г. Сенкевича „Вогнем і мечем": типологічні паралелі - Марценішко, Вікторія; Martsenishko, Viktoriia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті досліджується функціонування й конотаційні зміни традиційних сюжетних мотивів у історичній романістиці другої половини ХІХ ст. на матеріалі трилогії М. Старицького „Богдан Хмельницький” і роману Г. Сенкевича „Вогнем і мечем”. Акцентується увага на поширеному мотиві викрадення . The functions and modification’s connotation traditional plot themes of historic novel in XIX century on the material of M. Starytskyi’s trilogy „Bogdan Khmelnytskyi” and in G. Senkevich’s novel „Ogniem i miechem” are analyzed in the article. The attention of research is focused on wide-spread theme of girl’s kidnapping and her flight. This subject is particularly constructive for adventure plot themes.
The functions of firm plot themes M. Starytskyi’s trilogy „Bogdan Khmelnytskyi” and in G. Senkevich’s novel „Ogniem i miechem”: typological parallels
Keywords: історичний роман; historical novel; сюжет; plot; мотив; theme; інтрига; intrigue; хронотоп; chonotype