Формально-синтаксичні варіанти предикатних синтаксем у структурі простого речення - Межов, Олександр Григорович; Mezhov, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті розглянуто позиційні формально-синтаксичні варіанти предикатних синтаксем у структурі простого речення, проблеми співвідношення формально-синтаксичного та семантико-синтаксичного рівнів простого елементарного речення в сучасній українській літературній мові. З’ясовано характер симетрії/асиметрії семантико-синтаксичної і формально-синтаксичної структури речення. Виділено й схарактеризовано семантичні варіанти предикатів і відповідних їм субстанційних компонентів, які проаналізовано з погляду їхньої облігаторності/ факультативності у формально-синтаксичній структурі елементарного простого речення. Визначено та описано всі центральні й периферійні морфологічні засоби вираження предикатних мінімальних одиниць у зв’язку з семантичними різновидами, їхні типові й нетипові формально-синтаксичні вияви. In the article the position formal-syntactic variants of the predicate sintaxem are considered in the structure of simple sentence, problems of correlation of formal-syntactic and semantic-syntactic levels of simple elementary sentence in modern literary Ukrainian. Character of symmetry/asymmetry of semantic-syntactic and formal-syntactic structures of a sentence is turns out. The semantic variants of predicates and proper to them substation components are selected and characterized; the last ones from point of their obligation / optional in the formal-syntactic structure of an elementary simple sentence are analysed. All central and peripheral morphological facilities of expression of predicate minimal units in connection with semantic varieties, their typical and untypical formal-syntactic variants are determined and described.
Formal-Syntactic Variants of the Predicate Sintaxem in the Structure of Simple Sentence
Keywords: синтаксема; суб’єкт; предикат; об’єкт; синтаксичний зв’язок; член речення; присудок; підмет; syntaxema; subject; predicate; object; syntactic; connection; part of sentence