Порівняльна характеристика методів передпосівної обробки досліджуваного матеріалу з метою виділення мікобактерій - Панівська, Ольга Вікторівна; Шевчук, Віктор Миколайович (My University, 2024)
Зростання захворюваності великої рогатої худоби на мікобактеріози – інфекційні захворювання, що спричиняються нетуберкульозними мікобактеріями, стає актуальною ветеринарною проблемою. Мікобактеріози тварин у більшості країн світу знаходяться у полі пильної уваги науковців ветеринарної медицини. В Україні постійно зростає кількість господарств, де виявляють продуктивних тварин з параалергічними реакціями на туберкулін. Це призводить до ускладнення зажиттєвої діагностики туберкульозу. Тому вивчення природи таких неспецифічних алергічних реакцій стає у ряд актуальних питань ветеринарної науки. Остаточне вирішення природи етіологічного чинника у таких випадках залежить від чіткості організації мікробіологічного дослідження біологічного матеріалу. У свою чергу результат мікробіологічного дослідження визначається насамперед правильністю вибору та ефективністю методу і засобів передпосівної обробки біологічного матеріалу.
Keywords: мікобактеріози; туберкульоз; туберкулін; алерген атипових мікобактерій; лабораторна діагностика; атипові мікобактерії; нетуберкульозні мікобактерії; велика рогата худоба