Аналіз впливу урбанізації на стратегічний розвиток малого та середнього бізнесу в місті: проблеми та перспективи. - Бортнік, Світлана Миколаївна; Наумчук, Вадим Валентинович (Видавничий дім "Інтернаука", 2024)
Процеси урбанізації чинять суттєвий вплив на економіку будь-якої країни, оскільки міста є не лише рушіями економічного зростання територій, а й концентрації населення, осередків підприємницької діяльності в одному місці, що сприяє підвищенню продуктивності економіки внаслідок спеціалізації, впровадженню інновацій та більш ефективному використанню потенціалу розвитку в умовах активізації глобалізаційних процесів. Однак в умовах стрімкого зростання міських територій малий та середній бізнес стикається з новими викликами та можливостями, внаслідок чого постає необхідність визначення проблем та перспектив розвитку малого і середнього бізнесу в умовах урбанізаційних процесів. Мета дослідження. Оцінка впливу процесів урбанізації на розвиток малого й середнього бізнесу, а також визначення можливостей активізації підприємництва в урбанізованому середовищі. Матеріали і методи. Матеріали дослідження: 1)офіційні дані державної служби статистики України з питань розвитку підприємницької діяльності, дані демографічної статистики; 2) праці вітчизняних та зарубіжних авторів, що стосуються питань урбанізації, розвитку міст, а також публікації, присвячені розвитку малого і середнього бізнесу. В дослідженні використано такі методи: теоретичного узагальнення, порівняльного аналізу при оцінці динаміки зміни кількості і розмірів підприємств малого і середнього бізнесу; метод синтезу при виявленні викликів та перспектив розвитку малого та середнього підприємництва; методи узагальнення для формулювання висновків. Результати. У статті проаналізовано процес урбанізації в глобальному та українському контекстах. Виділено основні причини зростання урбанізації в Україні. Виокремлено основні виклики, з якими стикається малий і середній бізнес в умовах урбанізації: економічні, соціальні, інфраструктурні, екологічні, інноваційні та регуляторні, а також підкреслено можливості, які відкриваються перед МСБ у міському середовищі, зокрема зростання споживчого попиту та інновацій. Розглянуто досвід України під час повномасштабної війни та доведено необхідність підтримки малого бізнесу для відновлення економіки. Перспективи. доцільно у подальших дослідженнях зосередитися на формуванні детальних фінансових планів розвитку бізнесу з врахуванням наявних ризиків, оптимізації логістичних ланцюгів, а також активізації інвестування в цифровізацію та автоматизацію бізнес-процесів підприємств.
Keywords: урбанізація; розвиток малого та середнього бізнесу; стратегія розвитку малого і середнього бізнесу; перспективи; виклики; можливості розвитку МСБ; 338.1:911.375.1