Психосоціальні чинники психічного здоров'я молоді в умовах невизначеності - Руднік, Оксана Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено психосоціальні чинники, що впливають на психічне здоров’я молоді в умовах сучасної соціальної та економічної невизначеності. Проаналізовано, як нестабільність, загрози майбутньому та швидкі соціальні зміни впливають на емоційний стан і поведінкові реакції молодого покоління. Особливу увагу приділено ролі соціального оточення, підтримки з боку сім’ї та однолітків, а також доступу до психологічних ресурсів. Встановлено, що люди з високим рівнем ТН у пересічних і звичайних ситуаціях та умовах приділяють істотно менше часу й уваги своєму тривалому, довгостроковому плануванню. Правда, в ситуаціях і випадках поширеної підвищеної невизначеності (наприклад, у скланий час війни, тривог, пандемії тощо) час тривалості свого планування узгоджується й кореляційно співмірний з рівнем «гнітючої тривоги», а також специфікою рецепції актуаггенезу на рівні теперішнього часу (здебільшого явно гедоністичного і/або очікувано фаталістичного). Отримані результати дослідження фіксують та підкреслюють нагальну необхідність розвитку ТН, а також психокорекції різних розбалансувать та часових відхилень, насамперед результативної роботи з афективно-емоційним регулюванням у програмах застосовуваної психотерапії та психопрофілактики.
Keywords: психічне здоров'я; психологічні чинники; молодь; невизначеність; психологічна підтримка; тривога