Реалізація політики міжнародного співробітництва органами місцевого самоврядування (на прикладі Луцької міської ради) - Клушина, Анастасія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є комплексний аналіз механізмів, інструментів і практик реалізації політики міжнародного співробітництва органами місцевого самоврядування, зокрема Луцькою міською радою, а також виявлення чинників, що обумовлюють ефективність міжнародної діяльності муніципалітету у сучасних умовах. Об’єктом дослідження є політика міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування. Предметом дослідження – процеси, механізми та інструменти реалізації політики міжнародного співробітництва Луцькою міською радою, а також їх вплив на розвиток територіальної громади. У Розділі 1 з’ясовано сутнісні характеристики міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування, визначено його форми, механізми та чинники ефективності. У Розділі 2 проаналізовано систему міжнародних та національних нормативно-правових актів, що регулюють міжнародне співробітництво територіальних громад; надано оцінку локальній нормативно-правовій базі та досліджено інституційне забезпечення міжнародного співробітництва Луцькою міською радою. У Розділі 3 досліджено практичні результати міжнародної діяльності Луцької міської ради; узагальнено та порівняно провідні моделі міжнародного співробітництва територіальних громад у зарубіжних країнах, визначивши можливості адаптації кращих практик для України. У Висновках узагальнено результати дослідження, акцентовано увагу на необхідності удосконалення механізмів реалізації міжнародної політики громад, зміцнення інституційної спроможності муніципалітетів та активізації міжнародних партнерств у контексті європейської інтеграції
Keywords: міжнародне співробітництво; територіальна громада; Луцька міська рада; публічне управління; міжмуніципальне партнерство; зовнішня політика громад