Типологічні відповідності образу художника в українській та англійській літературі кінця ХIХ- початку ХХ ст.(На матеріалі творів О. Кобилянської "Valse Melancolique" та С. Моема "Місяць і мідяки") - Нісевич, Світлана; Nisevych, Svitlana (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
У статті здійснено порівняльний аналіз образу художника в романі С.Моема "Місяць і мідяки" та новелі О.Кобилянської "Valse Melancolique".Висвітлено проблеми протистояння митця й суспільства та генія і моралі.Звернено увагу на типологічні відповідності та відмінності в концепції героя,композиція творів,формі викладу тощо.It is analysed the image of an artist in the novel by S.Maugham's "The Moon and Sixpence" and the short story "Valse Melancolique"The key problems such as the oppositions of an artist and the society and a genius and morality,touched be the authours,are enlightened.The attention is paid to the typological correspondencess and difference in the concept of a hero,the contexture of the works,the form of narration,etc.
The Typological Correspondences of the Image of an Artist in Ukrainian and English Literature at the end of the XIX th-the Beginning of the XX th cen.(Based on the Material of O. Kobylyanska's Short Story "Valse Melancolique" and S. Maugham's Novel "The Moon and Sixpence").
Keywords: образ художника, порівняльний аналіз, типологічні відповідності, мистецтво, мораль, індивідуалізм, геніальність.; the image of an artist, comparative analysis, typological correspondences, art, morality, individualism, genius.