Особливості електричної активності кори головного мозку спортсменів в альфа-діапазоні ЕЕГ - Іванюк, Ольга; Панасюк, Олександр; Ivaniuk, Olha; Panasiuk, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Досліджено електричну активність кори головного мозку в альфа-діапазоні ЕЕГ у праворуких юнаків, які займаються ациклічними та циклічними видами спорту, у станах функціонального спокою із заплющеними й розплющеними очима, а також під час виконання когнітивних завдань «Увага» й «Відтворення слів». Просторовий розподіл зв’язків між відділами кори головного мозку, під час когнітивної діяльності, залежать від ранньої спортивної спеціалізації різного типу. Група спортсменів ациклічних видів спорту характеризується вищим рівнем когерентності в альфа-діапазоні ЕЕГ, порівняно із групою спортсменів циклічних видів спорту, незалежно від виду тестування. This work is devoted to studying of cerebral cortex electrical activity in alpha range of EEG in right-handed young men who go in for acyclic and cyclic sport in conditions of functional rest with closed and open eyes and during completing of cognitive tasks «Attention» and «Words reproduction». Spatial distributing of connections between the departments of cortex during cognitive activity depend on early sporting specialization of different type. Young men of acyclic sports group have higher level of coherence in alpha range of EEG comparing with cyclic sports group independent of the testing type.
Features of Cerebral Electric Activity of Cortex at Sportsmen in Alpha Range of EEG
Keywords: ациклічні види спорту; циклічні види спорту; когерентний аналіз; когнітивні завдання; acyclic sports; cyclic sports; coherent analysis; cognitive activity