Вплив екологічних політичних партій на політичні процеси в Україні - Бугайчук, Антон Павлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі досліджено концепцію інвайронменталізму як ідеологію та основу для виникнення та розвитку екологічних політичних партій та Зеленого руху загалом. Встановлено, що існує два підходи до її вивчення. Згідно із першим інвайронменталізм виник щонайпізніше у 1960-х рр. як ідеологічна концепція, що підтримує перехід від індустріального суспільства до постіндустріального із акцентом на екології. Згідно із другим підходом корені інвайронменталізму закладені ще в найдавніші часи, а ключові принципи сформульовані у епоху Просвітництва та під час Індустріальної революції, зокрема в працях Ж.-Ж. Руссо, А. Сміта, Т. Мальтуса, В. Вернадського. Також проведено аналіз нормативно-правової бази діяльності екологічних політичних партій в Україні, зокрема аспектів Конституції України, Закону «України про політичні партії в Україні», Виборчого кодексу та екологічного законодавства, які регламентують зокрема діяльність екологічних політичних партій. Встановлено, що ці нормативно-правові акти гарантують екологічним партіям право функціонувати в умовах демократичного політичного режиму, проте в контексті здійснення екологічної політики не надають політичним партіям жодного особливого правового статусу.
Keywords: Україна; політичні партії; демократичний політичний процес; демократизація; політичні трансформації; політична опозиція; виборча кампанія; виборчі технології; екологічна політика; екологічні політичні партії; 329.1/.6:502(477)(043.5)