Genesis of Ukrainian Tax Terminology - Yatsyshyn, Nataliia P.; Яцишин, Наталія Пилипівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
The article is a retrospective review of the formation of the Ukrainian tax terminology, its genetic and structural features; aspects of functioning in professional texts are considered. It is determined that this terminology is complex system, historically conditioned by a set of concepts, which are based on classified thematically conceptual group «tax system». The current stage of development of tax terminology is characterized by intense process of borrowing of lexemes mostly from English. Increasing the number of anglicisms in terminology in analyzed terminological system is the general trend of modern terminology, the base of which is the active involvement of terminological innovation to fund of a great variety of disciplines. У статті здійснено ретроспективний огляд становлення української податкової термінології, розглянуто її генетичні та структурні особливості, аспекти функціонування у фахових текстах. Встановлено, що ця термінологія є складною, історично зумовленою сукупністю понять, основу яких класифіковано в тематично поняттєвій групі «податкова система». Генезис і розвиток українських податкових термінів тісно пов'язані з історією вітчизняної держави і права та історією української мови. Поява податкової термінології пов'язана із першими природними зборами на території Київської Русі. Кожен наступний етап податкової термінології з різною інтенсивністю поповнювався новими видами податків. Сучасний етап розвитку податкової термінології характеризується інтенсивним процесом запозичення лексем в основному з англійської мови. Збільшення кількості англіцизмів у податковій термінології є загальною тенденцією сучасної термінології, у основі якого є активне залучення термінологічних інновацій у фонд найрізноманітніших дисциплін.
Генезис української податкової термінології
Keywords: tax system; terminology; genesis; structure; classification; conceptual aspect; thematic groups; податкова система; термінологія; генезис; структура; класифікація; понятійний аспект; тематичні групи