Типи оцінки в англомовних художніх текстах XIX–XX ст. - Осташова, Оксана Ігорівна; Ostashova, O. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено опису семантики оцінних висловлювань в англомовних художніх текстах ХІХ–ХХ ст. з погляду типу оцінки в них. Корпус мовного матеріалу складають оцінні висловлювання, інгерентним компонентом предикатів яких є оцінна сема та які є частиною монологічного або діалогічного мовлення персонажів творів, тобто мають прагматичний потенціал. Подано визначення оцінного висловлювання, висвітлено основні принципи розмежування оцінних висловлювань емоційного та раціонального типів. Виокремлено особливості реалізації емоційного та раціонального оцінного відношення в художніх текстах ХІХ та ХХ ст., описано лексичні та синтаксичні засоби їх вираження. The article deals with the description of evaluative utterances in British and American belles-lettres texts of the XIX–XX centuries from the point of view of the type of evaluation they express. In the article the definition of an evaluative utterance is formulated, the main principles of differentiation between evaluative utterances of emotional and rational types are outlined. The peculiarities of embodiment of emotional and rational evaluation in belles-lettres texts of the XIX–XX centuries are revealed, lexical and syntactic means of their expression are described.
Types of evaluation in British and American belles-lettres texts of the XIX–XX centuries
Keywords: оцінка; evaluation; оцінне висловлювання; an evaluative utterance; оцінний предикат; an evaluative predicate